Štát podľa premiéra robil v SPP Nemcom a Francúzom obyčajného pajáca

04.12.2012 Bratislava

Bratislava 4. decembra (TASR) - Podľa premiéra Roberta Fica môže prísť do Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) nový spolumajiteľ len za podmienky, že sa v rámci spoločnosti zlepší akcionárske postavenie štátu, ktoré bolo dosiaľ nedostačujúce.

"Štát robil v SPP Nemcom a Francúzom obyčajného pajáca," povedal Fico na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín – HNClub. Ako dodal, zahraniční podielnici navyše dávali v minulosti "drzé" návrhy až na 25-% zvýšenie cien plynu pre domácnosti.

Vláda SR má podľa jej predsedu záujem najmä o jasné podmienky v oblasti dividendovej politiky. Štát by sa mal totiž môcť "oprieť" o takéto veľké podniky v prípade konsolidácie verejných financií. Počas ťažkých hospodárskych časov to však aj tak podľa premiéra nie je možné. "Nemôžete žiadať vyplatenie dividend, keď nie je hospodárska činnosť," upozornil.

Okrem podmienok v oblasti dividend chce vláda vyrokovať aj posilnenie postavenia štátu pri investičných aktivitách SPP. Pri investíciách nad určitú sumu by mal byť podľa premiéra potrebný aj súhlas štátu. "Po ďalšie diskutujeme o tom, či by bolo, alebo nebolo možné, aby jednu zo súčastí SPP získal 100-% štát," priblížil Fico.

Ako možné súčasti podniku, v ktorých by sa mohlo posilniť postavenie štátu, uviedol distribúciu, zásobníky plynu či spoločnosť Eustream. Súhlas štátu s predajom 49-% podielu SPP českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) bude pritom podmienený práve posilnením pozície štátu. "Ak by však mala pokračovať tá istá história, že príde len iný partner, ktorý sa bude chcieť správať v SPP rovnako, ako sa správali nemeckí a francúzski akcionári, potom nemá žiadny význam súhlasiť s takýmto prevodom," vyhlásil Fico.

V súvislosti s možnosťou odkúpenia 49-% podielu, na ktorý má štát predkupné právo, premiér zdôraznil, že v štátnej pokladnici na to nie sú peniaze. "Keby sme mali peniaze, toľko, koľko je dnes česká spoločnosť EPH pripravená zaplatiť nemeckému a francúzskemu akcionárovi, tak by do toho štát určite išiel," dodal.
 

Vyberte región